Lymfeoedeem

Gepost op 20 nov 2017 door Decock Tim


Lymfeoedeem

Het lymfesysteem is een afvoerend systeem, dat zich naast de bloedcirculatie bevindt in het hele lichaam. Het bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren (ook lymfeknopen genoemd).
Deze laatste zitten o.a. in de hals, de oksels en de liezen.

Lymfeklieren zorgen ervoor dat het lymfevocht gezuiverd wordt en zo verder afgevoerd wordt om uiteindelijk in de bloedbaan terecht te komen.

Bij een niet of slecht functionerend lymfesysteem kan het vocht zich gaan ophopen in de weefsels en ontstaat zwelling van bijvoorbeeld een arm of een been. Deze zwelling wordt lymfeoedeem genoemd.

Lymfeoedeem ontstaat meestal ter hoogte van de ledematen (armen en benen), maar ze kunnen echter ook op andere plaatsen in het gehele lichaam optreden.

Aangeboren of primair lymfeoedeem

Een lymfeoedeem als gevolg van een aangeboren afwijking in het lymfestelsel noemen we een primair lymfeoedeem. Er kan sprake zijn van te weinig lymfevaten of van niet goed werkende lymfevaten.

Primair lymfeoedeem komt voornamelijk voor ter hoogte van voeten en benen.
Primair lymfeoedeem kan zich direct na de geboorte al uiten, in de meeste gevallen echter ontwikkelt het zich traag of geleidelijk aan tussen de puberteit en het vijfendertigste levensjaar.

Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het primair lymfeoedeem kan zich echter ook veel later gaan ontwikkelen. Dit gebeurt meestal door een uitlokkende factor (bijv. muggenbeet of trauma), waardoor het slapende lymfeoedeem wordt geactiveerd.

Verworven of secundair lymfeoedeem

Dit ontstaat door een invloed van buitenaf die het lymfestelsel, dat aanvankelijk goed werkte, beschadigt.

Voorbeelden hiervan zijn: een wondroosinfectie, een ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Ook kan lymfeoedeem optreden als gevolg van een kankerbehandeling.

Dit lymfeoedeem kan direct na behandeling optreden, maar tevens kan het ook vele jaren later op een onverwacht moment plots nog de kop opsteken.

Lees meer ...

Pagina 1 van 6 65432 1

Foto Galerij